piątek, 23 stycznia 2015

Łosoś w słodkiej glazurze na cebulach

Uwielbiam połączenie słodkiego i ostrego. Łosoś w tej kombinacji podbił moje podniebienie. Ostatnimi czasy dość często gości na moim stole :)
Przepis znalazłam na kotlet.TV

filet z łososia
łyżka oleju
2 łyżki miodu
3 łyżki konfitury z żurawiny 
1 łyżka dżemu figowego
1 łyżeczka pieprzu
2 cebule


Cebule pokroić w talarki i ułożyć na dnie naczynia zaroodpornego. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układany na cebuli.
Przygotowujemy marynate: mieszany olej, miód, konfiture, dżem i pieprz. Smarujemy nią dokładnie łososia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15-25 minut.

Ja podałam łososia z pieczonymi ziemniaczkami i sałatka z roszpunki, sera feta, ogórka zielonego i pomidora :)

1 komentarz:

  1. Połączenie słodkiego i ostrego to też moje smaki, wydaje mi się więc, że smakowałoby mi to danie.

    OdpowiedzUsuń