czwartek, 24 grudnia 2015

Kulebiak z rybą

Dziś Wigilia Bożego Narodzenia. Większość z nas jest dziś zajęta w kuchni. Niektórzy z tego powodu narzekają, a ja... to lubię :) Mam nawet czas, żeby podzielić się dziś jeszcze jednym przepisem ;)

3 filety z dorsza
sok z 1/2 cytryny
2 marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
3 liści kapusty
łyżka masła
125 ml białego wina
opakowanie ciasta francuskiego
łyżka mleka
sezam lub mak
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, a liście kapusty w paseczki. Warzywa smażymy na maśle, wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy, aż cały płyn odparuje.

Rybę osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Płat ciasta układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy połowę farszu, następnie rybę tak, by płaty nachodziły na siebie i przykrywamy resztą farszu.


Boki ciasta nacinamy w paski. Zakładamy naprzemiennie nad farszem. Wolne brzegi podwijamy pod spód.

Całość smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem - ja pominęłam ten krok ;)
Pieczemy 50 minut w 190 stopniach C.



Życzę wesołych, zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz