Zaczyna się sezon na truskawki, więc stwierdziłam, że czas pozbyć się zapasów truskawek z zamrażalki (oczywiście z domowego ogródka) ;)
Przepis zaczerpnęłam z ... "Tele Tygodnia" :D
6 dojrzałych kiwi
2 owoce mango
300 g mrożonych truskawek
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
miód - do osłodzenia owoców
Kiwi obrać, włożyć miaższ do wysokiego naczynia, rozgnieść a następnie zmiksować z dodatkiem miodu.
Mango obrać, miaższ odkroić od pestki, a następnie zmiksować na mus z dodatkiem miodu.
Truskawki posypać odrobina cukru - użyłam brazowego, a gdy puszcza sok, zmiksować na gładko.
W wysokich i waskich naczyniach układać kolejno warstwy jogurtu i musów owocowych. Do chwili podania przechowywać w lodówce
W moim wykonaniu użyłam więcej jogurtu, by każdy mus jeść w połaczeniu z nim. A musu z mango wyszło mi tak mało, ponieważ użyłam jednego mango. Jego mała ilość rzuca się jeszcze bardziej w oczy, gdyż użyłam więcej truskawek - syn szaleje za truskawkami, więc musiałam deser dostosować do jego upodobań ;)
Pyszota,już samym widokiem można się najeść ;)
OdpowiedzUsuńA mam pytanie ten przepis co pani dała to na ile takich pucharków ? ;)
OdpowiedzUsuńNa trzy, duże pucharki :)
Usuń