poniedziałek, 14 maja 2012

Kolorowe pucharki

Zaczyna się sezon na truskawki, więc stwierdziłam, że czas pozbyć się zapasów truskawek z zamrażalki (oczywiście z domowego ogródka) ;)
Przepis zaczerpnęłam z ... "Tele Tygodnia" :D

6 dojrzałych kiwi
2 owoce mango
300 g mrożonych truskawek
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
miód - do osłodzenia owoców




Kiwi obrać, włożyć miaższ do wysokiego naczynia, rozgnieść a następnie zmiksować z dodatkiem miodu.
Mango obrać, miaższ odkroić od pestki, a następnie zmiksować na mus z dodatkiem miodu.
Truskawki posypać odrobina cukru - użyłam brazowego, a gdy puszcza sok, zmiksować na gładko.
W wysokich i waskich naczyniach układać kolejno warstwy jogurtu i musów owocowych. Do chwili podania przechowywać w lodówce

W moim wykonaniu użyłam więcej jogurtu, by każdy mus jeść w połaczeniu z nim. A musu z mango wyszło mi tak mało, ponieważ użyłam jednego mango. Jego mała ilość rzuca się jeszcze bardziej w oczy, gdyż użyłam więcej truskawek - syn szaleje za truskawkami, więc musiałam deser dostosować do jego upodobań ;)

3 komentarze:

  1. Pyszota,już samym widokiem można się najeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mam pytanie ten przepis co pani dała to na ile takich pucharków ? ;)

    OdpowiedzUsuń