piątek, 25 maja 2012

Pizza ze szpinakiem

Po raz pierwszy robiąc pizze stwierdziłam, że czas wypróbować inne dodatki niż ser żółty, szynka i pieczarki ;) A przepis na ciasto jest tak dokładny, że zawsze wychodzi mi idealnie puszyste i elastyczne. A jego idealność zawsze sprawdzam wraz z synem – każde podrzuca swój krążek ;)

Ciasto: na rodzinny krążek o średnicy 80 cm – ja czasem dzielę ciasto i robię 3 mniejsze krążki ze względu na to, że zdarza się, iż każdy w moim domu zjada pizze z czym innym.
30 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
¾ szklanki ciepłej wody
400 g mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozetrzeć palcami. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do rozczynu dodać resztę mąki, sól i olej. Wlać resztę wody i wymieszać drewnianą łyżką. Zbić w kulę. Ciasto wyrabiać 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na godzinę, by podwoiło obiętość (ja wkładam miskę do piecznika, w którym panuje temperatura 50 stopni C i w tedy wystarcza 30 minut na podwojenie objętości).
Ciasto rozwałkować.

Nadzienie:
50 g szpinaku
2 pomidory bez skórki
cebula pokrojona w piórka
2 mozzarelle
15 g szynki
4 łyżeczki oleju
oregano, bazylia
sól morska świeżo mielona (niekoniecznie – ja używam tylko takiej)
pieprz zielony świeżo mielony

Na rozwałkowane ciasto nałożyć sos pomidorowy. Na to położyć poszatkowany szpinak (ja wyjątkowo użyłam mrożonego) i polać olejem.


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć. Posypać pizze piórkami cebuli oraz pokrojoną w paski szynką. Położyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano i bazylią.



Odstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do 50 stopni C ale bez ustawiania programu piekarnika, by brzegi ciasta wyrosły ( można zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej dla tego samego efektu). Mi niestety brzegi nie wyrosły, ponieważ nie odparowałam wody do końca z mojego sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy:
pomidory w puszce bez skórki
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól, pieprz

Pomidorki zmiksować, wlać do rondelka i zagotować. Dodać sprasowany czosnek, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i gotować aż odparuje woda i sos będzie gęsty.





Czas na szpinak!

1 komentarz: