0,5 kg maki
50 g drożdży
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
jajko
2 jabłka
Do przesianej maki dodać szczyptę soli. Pośrodku zrobić wgłębienie, do niego pokruszyć drożdże o temperaturze pokojowej, sazypać je cukrem i zalać połowa szklanki mleka. Odstawić na 10 minut - ja przykrywam miskę ściereczka i wstawiam do piekarnika, w którym ustawiam temperaturę 50 stopni C.
Do gotowego rozczynu dodać resztę mleka i jajko - wymieszać drewniana łyżka. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę - tym sposobem, którego używam ciasto wyrasta mi w ciagu 20 minut.
Dodać starte jabłko, wymieszać.
Placki smażyć na lekko rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Posypać cukrem pudrem - ja używam zrobionego przez siebie cukru waniliowego.
Racuszki pyszne! Bardzo je lubię :) Słodkości dostałam od koleżanki Japonki- przysłała mi małą paczuszkę :)
OdpowiedzUsuń