Dziś dzień makaronu! Dla mnie dzień makaronu jest co drugi dzień ;)
Weszłam dziś na mojego bloga i zobaczyłam, że o zgrozo nie zaglądałam tu od miesiąca! Mam nadzieje, że uda mi się w końcu znaleść więcej czasu na jedzenie ;)
A propo mojej nie obecności na blogerze. Oczywiście to przez zmniejszenie ilości wolnego czasu, do czego przyczyniło się to, iż zaczęłam chodzić na kurs Polskiego Języka Migowego. Tak wiem, to blog kulinarny, ale jestem tak dumna z tego, ze w końcu się zebrałam i zaczęłam na niego uczęszczać :) A jako, że mniej wolnego czasu, zajęcia w godzinach 10-14 w weekendy to więcej dań z makaronem ;) Szybkich i pysznych.
Tym razem z brokułami i filetam z kurczaka w sosie śmietanowo - twarożkowym :)
Przepis dla 3 osób lub 2 lubujących się w dużych porcjach :)
300 g makaronu świderki
brokuł świeży - może być mrożony
2 piersi z kurczaka
200 g śmietany 18%
100 g twarożku naturalnego
biały pieprz, sól
imbir mielony, słodka papryka
ząbek czosnku
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Brokuły ugotować al dente (wiem, wiem, tego określenie używa się do makaronu i ryżu ale nie wiem w jaki, lepszy sposób opisać sposób ugotowania brokułu, każdy przecież wie o co chodzi z al dente ;) ). Ja brokuły gotuje na parze. W tedy wychodzą najlepsze, ani trochę się nie rozpadają.
Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, białym pieprzem, imbirem i papryką. Podsmażyć na patelni. Do podsmażonego kurczaka dodać śmietanę i twarożek, wymieszać dodać sól i biały pieprz oraz rozgnieciony czosnek. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Makaron wymieszać z sosem i brokułami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz