Farsz:
500 g pieczarek
3 garście suszonych grzybów
cebula
sól, pieprz
łyżka bułki tartej
Grzyby namoczyć, gotować około godziny. Pieczarki zetrzeć na tarce i poddusić na oleju. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić. Grzyby i cebulę zmielić. Połączyć z pieczarkami i bułką oraz doprawić do smaku.
Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml gorącej wody
łyżka oleju
Zagnieść ciasto (żeby się nie poparzyć warto na początek wymieszać mąkę z wodą w misce), musi być miękkie. Rozwałkować placek i wykrawać kułeczka o śrdenicy kieliszka do szampana - są 2 sposoby na wykrawanie uszek:
Ja preferuje ten sposób -uszka są mniejsze:
Mało podsypywać mąką, ponieważ ciasto od tego stwardnieje. Na kółka nakłądać mało farszu. Sklejać jak pierogi, a potem zlepiać rogi na palcu.
Uszka przygotowane do mrożenia - warto przez pierwsze 2 godziny mrozić uszka tak, by się ze sobą nie stykały i dopiero później wrzucić je do wspólnego pojemnika czy woreczka. W innym razie, w dniu Wigilii, gdy należy je podgotować ok. 3 minuty wyszła by nam jedna, wielka klucha.
P.S. Zdjęcia są w jednym miejscu "rozmazane". Jest to efekt mojego niedopatrzenia, że nie tylko ekran aparatu ale również obiektyw został zapalcowany przez mojego małego pomocnika ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz