środa, 4 listopada 2015

Naleśniki z dynią i białym serem

Lubię naleśniki ale nie uwielbiam, zwłaszcza te na słodko. Oczywiście, są wyjątki i to jest jeden z nich ;)
Słodkie, przełamane ostrą nutą imbiru.

ciasto naleśnikowe
2 szklanki musu dyniowego - przepis znajdziecie TU
100 g białego sera
50 ml mleka
3 łyżki cukru

SOS IMBIROWY
250 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru



Z przygotowanego ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki (nie podałam przepisu dlatego, że zawsze robię ciasto naleśnikowe "na oko").

W międzyczasie przygotowujemy sos imbirowy: do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i imbir. Gotujemy, aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu - ok. 15 minut.

Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy mus z dyni i sos imbirowy, dokładnie mieszamy ze sobą składniki.


Na 1/4 części naleśnika układamy nadzienie i składamy w trójkąty. Smażymy chwilę na patelni z obu stron. Podajemy same lub polane dodatkowym sosem imbirowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz