czwartek, 13 kwietnia 2017

Pancakes amerykańskie

Pancakes jest u mnie częstym gościem na śniadanie, robię je zawsze w tedy kiedy chleba brak, a ruszyć się do piekarni nie mam chęci ;)
Oryginalna wersja ciasta jest na bazie maślanki ale można je zrobić również na mleku, jednak zmieniają się w tedy troszkę proporcje, bo ciasto musi wyjść dość gęste.
Na dzisiejsze śniadanie podałam pancakes z syropem trzcinowym (równie często używam syropu klonowego lub miodu) i bekonem ;)


Na maślance:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki maślanki
jajko
1/4 szklanki cukru pudru (gdy podaje je z bekonem i syropem klonowym to nie dodaje cukru)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni z obu stron.


Na mleku:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Łączymy z resztą składników. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy z obu stron na suchej patelni, na średnim ogniu aby dać szanse wyrosnąć ciastu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz