Sezon na ogórki trwa.
U nas aktualnie zrobiły się małosolne ;)
Przepis jest banalnie prosty, a czas oczekiwania bardzo krótki :)
ostudzona woda przygotowana
sól
korzeń chrzanu
czosnek
kwiat kopru
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
Do umytych słoików wrzucamy po obranym ząbku czosnku, kwiecie kopru, kawałek korzenia chrzanu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Układamy ogórki w słoiku.
Ciepłą, przygotowana wodę mieszamy z solą - na każdy litr wody łyżka soli. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy woda ostygnie zalewamy ogórki wodą tak, aby nie wystawały po za wodę.
Słoiki nakrywamy gazą lub pieluchą tetrową i zabezpieczamy gumką recepturką.
Po 2-3 dniach ogórki są gotowe - można to rozpoznać po mętnieniu wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz