Sos nadaje się właściwie do wszystkich filetów rybnych. Ja podaję rybę w sosie koperkowym z marchewka gotowana i pieczonymi ziemniaczkami.
4 filety rybne bez skóry
4 łyżki masła
8 plasterków cytryny
przyprawa do ryby
zioła - ja używam kolendry świeżej
Sos:
250 ml mleka
łyżka maki
sól i pieprz do smaku wg uznania
łyżka soku z cytryny
łyżka natki pietruszki - świeżej lub suszonej
łyżka koperku - świeżego lub suszonego
Rybę przyprawić, każda ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej. Na każdej z ryb położyć łyżeczkę masła, po 2 plastry cytryny i po listku kolendry. Zawinać filet folia, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.
Sos:
Makę wymieszać z zimnym mlekiem i zagotować aż zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i zieleninę - zagotować.
Rybę wyłożyć na talerze i polać sosem.
Marchewka gotowana:
2 duże marchewki
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Ja osobiście marchewkę gotuje w parowarze. Można oczywiście ugotować ja w tradycyjny sposób, w osolonej wodzie. W tedy, miękka marchewkę należy odcedzić.
Do marchewki dodać masło i chwilę podsmażać. Dodać sok z cytryny, śmietanę, cukier i odrobinę soli oraz pieprzu - ja używam świeżo mielonego, zielonego pieprzu. Wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu.
Pieczone ziemniaczki:
ziemniaki najpierw należy ugotować lekko w osolonej wodzie. Następnie wyłożyć je na folii aluminiowej na blasze i przyprawić ziołami, czosnkiem lub innymi przyprawami, które lubimy. Piec w 200 stopniach C aż się zarumienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz