Piernik dobrze jest zrobić na kilka dni przed świętami, owinać w ściereczkę i odłożyć w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce), żeby się "przejadł". Oczywiście można piernik zrobić w święta i też będzie dobry ale najlepszy piernik jest jak poleży troszkę :) Ja w tym roku zrobiłam piernik w kształcie choinki :) Dzień przed świętami przybierzemy choineczkę z synem :) Przepis jest na blache o wymiarach 25x38cm. Foremka - choinka ma 28cm wysokości i wyszły mi 2 pierniki.
5 jajek
370 g powideł śliwkowych (na choinkę wystarczy 1 słoiczek)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
3 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
200 g miodu - bez miodu piernik nie potrzebuje odleżenia
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika
aromat opcjonalnie - ja dodałam migdałowy, dla pięknego aromatu
Suche składniki wymieszać w misce. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Można użyć miksera, choć nie jest to konieczne. Składniki ładnie się ze soba łacza przy użyciu zwykłej trzepaczki. Piec w 180 stopniach C ok. 50 minut. Piernik ostudzić, zawinać w szmatkę i odstawić.
Jeśli chodzi o choinkę, z przepisu wychodza dwie. Można, więc zmniejszyć o połowę listę składników lub upiec 2 choinki, wyrównać, przełożyć dżemem i nakryć. To co zostało ścięte dla wyrównania można od razu zjeść ;)
22.12.2011 - ozdobiona choineczka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz