wtorek, 18 września 2012

Bruschetta z pomidorem i mozzarella

Wystarczyło, że raz spróbowałam i... uzależniłam się ;) Jem bruschette niemal codziennie :) Jest wprost idealna na 2 śniadanie dla młodej mamy wychowującej dzieci :) Dodaje mi energii, jest dość szybkie w przygotowaniu i jest chwilą dla mnie, gdy starszego syna odstawie już do przedszkola, a młodszy ucina sobię drzemkę :) Myślę też, że moje podniebienie podbije każde połączenie pomidora, bazylii i mozzarelli. Dodatkowo, bazylię używam teraz bardzo często, ponieważ zasadziłam w ogródku bazylię kupioną w doniczce i chce wykorzystać to, że rośnie na maksimum ;)
Podany przepis jest na jedną porcję. Ilość składników należy odpowiednio pomnożyć oraz dostosować do wielkości kromek chleba.

2 kromki chleba
duży pomidor
masło
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
ok. 65 g mozzarelli - ja użyłam pół, małej kulki



Czosnek rozgnieść praską i wymieszać z masłem. Posmarować masłem czosnkowym kromki. Pomidora pokroić w kosteczkę. Wyłożyć na chlebek. Bazylię umyć, pokroić i posypać pomidorki. Na koniec mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do momentu rozpuszczenia mozzarelli i lekkiego zarumienienia chleba.


Polecam wypróbować przepis również z kozim serem. Smak jest bardziej wyrazisty. Idealny dla osób preferujących mocniejsze wrażenia podniebienne ;)

1 komentarz: