poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Krążki z cukinii

Nadszedł czas, kiedy w moim ogródku pojawiły się cukinie. O dziwo w tym roku jest ich wyjątkowo mało i są mało dorodne, czyli 3x większe niż te które można dostać w marketach (na prawdę, zwykle było ich około 10 i były ogromne!) ;) Niestety ja za cukinią nie przepadam i zwykle było tak, że inni domownicy robili z cukinii leczo, które wekowali w słoiczkach, a reszta była rozdawana ;)

Tym razem pomyślałam sobie, że jednak spróbuje się przekonać do cukinii. Postanowiłam zrobić zwykłe, proste krążki, a żeby ukryć troszkę smak cukinii podałam je z sosem czosnkowym.

duża cukinia
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia




Cukinie kroimy w plasterki, obieramy i  wycinamy ze środka nasionka. Maczamy krążki w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku


Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotowe :)

Cała filozofia naprawdę smacznej przystawki ;) I nawet troszkę się przekonałam do smaku cukinii :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz