4 piersi z kaczki
sól
majeranek
Skórkę nacinamy wzdłuż i wszerz, ostrożnie, żeby nie naciąć mięsa. Posypujemy solą i roztartym w palcach majerankiem. Smażymy na suchej patelni od strony skórki, aby się wytopił tluszcz, a skórka była rumiana. Następnie odwracamy i podsmażamy. Wykładamy piersi do naczynia zaroodpornego i podlewamy tłuszczem wytopionym ze skórki. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut na grzalce góra - dół.
Sos wiśniowy:
wiśnie drylowane z konpotu + 50 ml kompotu
3 goździki
łyżeczka cynamonu
30 ml wody
10 g maki ziemniaczanej
30 ml wódki
Wiśnie z kompotem zagotowujemy w rondelku. Dodajemy goździki i cynamon. Po chwili wlewamy wódkę i gotujemy. Przygotowujemy zawiesinę z wody i mąki, dodajemy do sosu i mieszany. Gotujemy do zagęszczenia.
Piersi układany na talerzu i polewamy sosem. Podałam je z pure ziemniaczanym i sałatka z roszpunki, ogórka zielonego, pomidora i polanej sosem wiśniowym.
Nie ma takiej sałaty, która nazywałaby się roszpunka. Tak nazywa się jedna z lalek Barbi. Sałata nazywa się roszponka, ale to nie jest ta, której użyłaś. Sałata widoczna na talerzu, nazywa się rukola. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wkradła mi się literówka. Być może i użyłam rukoli, jak widać nie jestem aż taką znawczynią sałat, by odróżnić roszponkę od rukoli ;) Pozdrawiam ;)
UsuńNie jestem anonimowy.
OdpowiedzUsuńNa imie mi Jurek.
Co do przepisu na cycek kaczy sie nie czepiam, bo mam lepszy.
Ja tylko w kwestii formalnej co do sosu z wiśni.
Przepis jest kompletnie odjechany i dokładny tak, jak Kaczyńskiego plan na gospodarkę.
przykłady:
1. Ile wiśni? (rzecz podstawowa!!!)
2. Po co gotować wódkę, skoro odparuje? (alkohol, jako lotna substancja szybko reaguje na temperaturę i zmienia swój stan z ciekłego na gazowy. Dlatego zwykle wódke się podaje na koniec przyprawiania/gotowania.