Nic trudnego, nic wyszukanego ale za to szybkiego i trafiający w gusta zarówno małych, jak i dużych dzieci :D
Po dwóch dniach wspominania przez mojego pierworodnego o zupie truskawkowej, w końcu mu uległam i zrobiłam takową na obiad (jak mogłabym mu odmówić ;) ).
300 g truskawek
3/4 l mleka
150 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżki cukru pudru + laska wanilii
2-3 goździki rozgniecione w moździerzu
Dodatkowo:
makaron
listki mięty
truskawki pokrojone w plasterki
Truskawki miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Całość należy zagotować - trwa to ok. 10 minut.
Ugotować ulubiony makaron al dente.
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną plasterkami truskawek i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz