piątek, 12 czerwca 2015

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Dużo czasu zajęło mi napisanie kolejnego posta. Czekałam aż do sezonu truskawkowego ;) Wszak to jest ten moment w roku, na który czekają niemal wszyscy ;) Po za tym, jednak najlepiej mi się "kombinuje" w kuchni, gdy mam mało czasu, a nie dużo - a próbuje ciągle sobie wmawiać, że nic nie piszę, bo nie mam czasu ;) Tak, więc rozpoczęłam sezon truskawkowo-sesyjno-pracująco-społeczny szybkim ciastem i koktajlem ;) W końcu trzeba jakoś się odprężyć i dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości cukru :)



Kruszonka:
100 g margaryny
100 g cukru
200 g mąki

Margarynę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Studzimy.

Ciasto na tortownicę o średnicy 25 cm:
225 g margaryny
225 g cukru pudru
4 jajka
285 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Miękką margarynę ucieramy, dodajemy cukier puder nadal ucierając. Nie przerywając ucierania dodajemy pojedynczo jajka. Na koniec oddajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto - dość gęste, przekładamy na tortownicę wysmarowaną masłem. Na cieście układamy truskawki w ilości indywidualnie dobranej. Posypujemy kruszonką.


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 65-70 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Truskawki, kruszonka i jestem w niebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, tak - trzeba wcinać truskawki, póki są! :D Super ciacho, uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń