Bardzo długo nie dodawałam nowych przepisów, ponieważ jakoś nie było czasu i weny ;)
Ciasto jest bardzo smaczne i ładnie wyglada, choć niestety na moim zdjęciu może tego nie być widać, ponieważ to był ostatni kawałek, który udało mi się dorwać. No, i samo zdjęcie nie najlepiej wyszło ale było to w okresie światecznym, także nie było zbyt dużo czasu pomiędzy jednym a drugim objadaniem się ;)
Ciasto:
kostka margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki maki pszennej
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem pomarańczowy:
szklanka soku pomarańczowego
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
łyżeczka maki pszennej
łyżeczka maki ziemniaczanej
budyń śmietankowy
3/4 kostki margaryny
Ciasto:
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i kakao. Gotować 5 minut. Następnie odlać 1/2 szklanki do polania wierzchu ciasta, a resztę masy przestudzić.
Do zimnej masy dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie, za pomocą łyżki, połączyć z ubitą na sztywno pianą z 4 białek.
Ciasto piec w temp.peraturze 180 stopni około 45 minut.
Krem :
Sok zagotować, zdjać z ognia i rozpuścić galaretkę.
W mleku rozmieszać budyń z maka pszenna i ziemniaczana.
Gdy galaretka się rozpuści zagotować, dodać cukier oraz "mieszankę mlekowa" i ugotować budyń. Ostudzona masę zmiksować z masłem.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Wierzch polewamy odlana polewa z poczatku przygotowań ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz