Ja podaje przepis na roladę z bita śmietana, ponieważ taka lubię najbardziej. Jednak można wiele wariacji przygotować. Wystarczy wykorzystać inny krem do biszkoptu :)
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek maki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli chcemy zrobić mniejszy badź większy biszkopt zmieniamy ilość składników w ten sposób, że ilość łyżek maki i cukru zawsze ma być taka jak ilość jaj.
Bita śmietana:
300 ml śmietany 30%
2 śmietan-fix
lub
2 śnieżki
mleko
Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Dodawać cukier nadal ubijajac. Następnie wrzucać pojedynczo żółtka i wciaż ubijać. Na koniec dodać makę i wymieszać delikatnie łyżka. Przelać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach C - ja używam zawsze termoobiegu.
Gdy biszkopt się upiecze od razu wyjać go z blachy. Położyć na rozłożonym ręczniczku posypanym cukrem pudrem i zawinać w roladę. Zostawić do wytygnięcia.
Jeśli chodzi o bita śmietanę to sprawa jest prosta. Zarówno na opakowaniu śmietan-fixu oraz śnieżki piszę jak ja zrobić.
Śmietan-fix wsypujemy do śmietany 36% i miksujemy do porzadanej konsystencji.
Śnieżkę dodajemy do mleka i miksujemy do porzadanej konsystencji.
Jednak najlepiej sprawdza się ubicie śmietany 36% ze śmietan-fix'em.
Odwijamy biszkopt, wykładamy bita śmietanę i zawijamy. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
dziękuje za przepis - smakowało całej mojej rodzince.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńJakiej blachy najlepiej użyć? przepis wydaję się prosty jednak nie wiem jakiej blachy użyć
OdpowiedzUsuńJa użyłam prostokątnej blachy 23x29 cm. Gdybyś chciała użyć np. większej blachy wystarczy w przepisie zmienić 5 na 6 :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyszło :) jednak ja zawinęłam w mokrą szmatkę
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam zawijać w mokrą szmatkę, ale z pewnością wykorzystam ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńa ja zawijam w drugi arkusz papieru do pieczenia, wysmarowany olejem(ta strona idzie na wierzch ciasta) i zwijam razem,nigdy się jeszcze nie skleiło:)
OdpowiedzUsuńWitam! Mam zamiar zrobic ta rolade jednak nie wiem w koncu czy ma to byc smietana 30 czy 36%? Poniewaz sa dwie wersje w przepisie?
OdpowiedzUsuńFaktycznie są dwie wersje w przepisie, nie zauważyłam tego wcześniej ;) Wynika to z tego, iż używam zarówno 30% śmietany, jak i 36% - zależy jaką mam pod ręką ;) Obie się nadają, wiadomo jednak, że 36% lepiej się ubija ;)
Usuńa ja ubijam smietane 30% z odrobina cukru albo pudru albo drobnoziarnisty diamant tak 2 lyzki i sie super ubija
OdpowiedzUsuń