środa, 2 maja 2012

Wiosenna zupa z kalarepy

Wraz z poczatkiem wiosny nadchodzi czas siania w ogródku :) Ja zawsze znajdę w swoim kalarepkę, która uwielbiam zarówno na surowo, jak i ugotowana, a wręcz ubóstwiam w zupie :) Oczywiście, w tym roku jeszcze nie mam kalarepki w ogródku ale nie mogłam się powstrzymać, i gdy tylko ujrzałam ja na rynku musiałam kupić ;)



duża kalarepa lub 2 małe
2-3 marchewki (zależne od wielkości)
4 ziemniaki
pęczek koperku
ćwiartka z kurczaka
śmietana 30%
sól, pieprz



Kalarepkę obieram ze skórki i kroję w słupki. Marchew i ziemniaki kroję w kosteczkę. Wrzucam warzywa i ćwiartkę do garnka i zalewam zimna woda. Zamiast ćwiartki można oczywiście użyć np. skrzydełek. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmuję mięso i dolewam zimna wodę - taka ilość jaka odparowała. Doprawiam sola i pieprzem. Ewentualnie można dodać kostkę rosołowa. Dorzucam koperek i zabielam śmietana. Gotuje jeszcze ok. 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz