Ciasto:
200 g maki
łyżeczka soli
jajko
60 g roztopionego masła
7 g suszonych drożdży
Makę przesiać, dodać masło, jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto. Dodać około 5 łyżek ciepłej wody i wygniatać 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Nadzienie:
250 g świeżego szpinaku
pół opakowania fety
pomidor
zabek czosnku
szczypta gałki muszkatałowej
łyżka soku z cytryny
100 g kwaśnej śmietany
2 jajka
bazylia i oregano - ja użyłam suszonych ziół
Na maśle podsmażyć szpinak z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodać gałkę i sok z cytryny. Wymieszać. Następnie wyłożyć szpinak na podpieczony spód. Posypać pokruszona feta. Śmietanę roztrzepać z jajkami i polać tartę. Na wierzchu poukładać plastry pomidora.
Całość zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz