środa, 6 czerwca 2012

Zielony mus

Bardzo smaczny i orzeźwiajacy deser na goracy dzień :) Choć mój syn jest dość wybredny co do deserów, które nie sa słodyczami ten zajadał aż mu sę uszy trzęsły ;) A przepis znalazłam w Tele Tygodniu :)

4 owoce kiwi
pomarańcza
sok i skórka z cytryny
2 łyżki miodu
odrobina imbiru
2 gruszki
1/2 laski wanili - ja zastapiłam cukrem waniliowym
darść drobnych owoców do ozdoby - pominęłam


jogurt grecki - nie koniecznie




Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańcze sparzyć, obrać i podzielić. Dodać do kiwi. Do owoców wrzucić skórkę z cytryny. Wlać miód i wsypać szczyptę imbiru. Miksować około 3 minuty. Gdyby mus był zbyt kwaśny można dodać jeszcze miodu.
Do rondla wlać 2 szklanki wody. Dodać sok z cytryny i wrzucić cukier waniliowy. Gotować pod przykryciem 5 minut.Gruszkę obrać, pokroić w ósemki i wydrażyć nasiona. Gruszki włożyć do gotujacej się wody. Gotować 10 - 15 minut. Ostrożnie wyjać, osaczyć i ostudzić.
Do szklanych pucharków  nałożyć jogurtu greckiego wg uznania. Na to wyłożyć mus z kiwi. Na środku ustawić w pionie kawałki gruszek. Wstawić do lodówki na godzinę.


Tuż przed podaniem można posypać drobnymi owocami.

1 komentarz: