Osobiście jestem fanka racuchów drożdżowych, jednak racuchy z dodatkiem sera ricotty sa bardzo delikatne. Idealne z cukrem pudrem, dżemem lub świeżymi owocami. Ja podałam je posypane cukrem pudrem oraz z koktajlem truskawka - kiwi.
250 g sera ricotta
125 ml mleka
2 jajka
100 g maki
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej - ja użyłam cukru waniliowego
W misce utrzeć żółtka z cukrem i ricottą na jednolitą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, mleko oraz esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na dość sztywną pianę, delikatnie połącz z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu, a gdy brzegi placuszków zaczną się rumienić, przewracać na drugą stronę.
kilka truskawek
2 owoce kiwi
cukier lub miód do osłodzenia
400 ml jogurtu greckiego
Wszystkie składniki wrzucić razem do wysokiego naczynia. Rozdrobnić blenderem. Gotowe :)
Źródło: Racuchy zaczerpnięte z programu “Nigella – Forever Summer”, a przepis znalazłam na stronie http://mmintafood.wordpress.com/
Witam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za dodanie przepisu do Akcji
Pozdrawiam
Magda
PS:
Bardzo apetyczny przepis:)