niedziela, 3 czerwca 2012

Placki z ricotty + koktajl truskawka - kiwi

Osobiście jestem fanka racuchów drożdżowych, jednak racuchy z dodatkiem sera ricotty sa bardzo delikatne. Idealne z cukrem pudrem, dżemem lub świeżymi owocami. Ja podałam je posypane cukrem pudrem oraz z koktajlem truskawka - kiwi.

250 g sera ricotta
125 ml mleka
2 jajka
100 g maki
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej - ja użyłam cukru waniliowego




W misce utrzeć żółtka z cukrem i ricottą na jednolitą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, mleko oraz esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na dość sztywną pianę, delikatnie połącz z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu, a gdy brzegi placuszków zaczną się rumienić, przewracać na drugą stronę. 



kilka truskawek
2 owoce kiwi
cukier lub miód do osłodzenia
400 ml jogurtu greckiego




Wszystkie składniki wrzucić razem do wysokiego naczynia. Rozdrobnić blenderem. Gotowe :)

Źródło: Racuchy zaczerpnięte z programu “Nigella – Forever Summer”, a przepis znalazłam na stronie http://mmintafood.wordpress.com/

1 komentarz:

  1. Witam:)
    Dziękuję bardzo za dodanie przepisu do Akcji

    Pozdrawiam
    Magda

    PS:
    Bardzo apetyczny przepis:)

    OdpowiedzUsuń