środa, 27 marca 2013

Jajka faszerowane łososiem

Za kilka dni Święta Wielkanocne. Dla mnie zwykle były powiązane z nadejściem wiosny i porządkami wiosennymi. Niestety, mimo kalendarzowej wiosny za oknem zima w pełni, a wiosenne porządki odkładam na później.
Kulinarnie Wielkanoc to przede wszystkim jajka, mazurki, baby i żurek ;) Z dziećmi przygotowuje oczywiście pisanki, które najpierw znajdą się w naszym koszyczku, by dzień później znaleźć się w naszych talerzach z żurkiem :) Ale oprócz tego, nie wyobrażam sobie, by na moim Wielkanocnym stole zabrakło jajek faszerowanych.

Składniki na jajka z łososiem:

6 dużych jajek
100 g łososia w plastrach
50 g twarożku naturalnego
szczypiorek
kilka łyżek majonezu

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Przekrawamy na pół wzdłuż. Żółtka wyrzucamy do miski, łączymy z pokrojonym drobno łososiem, twarożkiem, drobno pokrojonym szczypiorkiem i majonezem. Mieszamy dokładnie i nadziewamy połówki jajek. Układamy na półmisku.



Ja używam półmiska z miejscami na jajka wkoło i miejscem pośrodku. W tym środku robię "jeziorko" z niebieskiej galaretki i kaczuszki z jajek z twarożkowymi główkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz