Za mało czasu jest przed Świętami, by każdy z przepisów podać w osobnym poście. Dlatego, postanowiłam zrobić post z kilkoma przystawkami, które przygotowuje w tym roku, a właściwie, właśnie je zrobiłam ;)
Przystawki, które na Wielkanocny stół przygotowałam w tym roku to:
- śledzie pod pierzynką
- jaja faszerowane łososiem - przepis znajdziecie tu: http://gotujaca-bagatelka.blogspot.com/2013/03/jajka-faszerowane-ososiem.html
- jaja w sosie wiosennym
- chleb z ziarnami - przepis znajdziecie tu: http://gotujaca-bagatelka.blogspot.com/2012/08/chleb-z-ziarnami-pasta-z-wedzonego.html
- sałatka z serem
i z deserów
- makowiec zawijany - przepis w poście poniżej :)
- mazurek kokosowy
Śledzie pod pierzynką
6 filetów śledziowych
5 jaj
miseczka startego żółtego sera
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
Filety namoczyć, by nie były słone. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Śledzie pokroić w większą kostkę, wymieszać ze śmietaną i majonezem oraz doprawić pieprzem. Na półmisku ułożyć śledzia, jajka i starty ser. Można posypać szczypiorkiem.
Jaja w sosie wiosennym
8 jaj
pół szklanki kwaśnej śmietany
łyżka musztardy dijon
żółtko
dymka
mały ogórek zielony
Jaja ugotować na twardo. Przekroić na pół i ułożyć na półmisku.
Żółtko zatrzepać z musztardą. Dodać śmietanę, posiekaną dymkę i ogórka pokrojonego w kosteczkę. Polać jajka sosem.
Sałatka z serem
5 jaj
200 g sera żółtego w kostce
2 ogórki zielone
2 łyżki koperku
4 łyżki szczypiorku
4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
Jaja i ser kroimy w kosteczkę, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i wykrawamy mięsisty środek, po czym kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek.
Majonez, musztardę i miód mieszamy razem tworząc sos.
Łączymy wszystkie składniki z sosem i dokładnie mieszamy.
Ze względu na to, iż sos dodaje do sałatki tuż przed podaniem, przepis chwilowo bez zdjęcia :P
A dziś: 31.03.2013 dołączam zdjęcie :)
Mazurek kokosowy
Ciasto:
300 g mąki tortowej
150 g margaryny
100 g cukru
jajko
2 żółtka
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach C.
Masa:
słodka śmietanka
200 g cukru
150 g gorzkiej czekolady (wystarczy 100)
50 g orzechów włoskich (nie koniecznie)
200 g wiórek kokosowych
łyżka skórki z pomarańczy
Śmietanę, cukier, czekoladę i masło ugotować. Mieszając dodawać kokos, orzechy, skórkę. Ostudzić i wylać masę na wystudzony spód. Udekorować wg uznania.
Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie
Malwinna
dziękuje bardzo i wzajemnie :)
Usuńpozdrawiam
Do śledzi idealnie pasują też wszelkie sery typu feta - ostatnio mocno testuję ten smak:) Fajne zawijańce z serem, kukurydzą, ogórkiem i chyba papryką wypuściło SEKO. Podrabiam z sukcesem :) w domu.
OdpowiedzUsuń