Mogę z całą stanowczością stwierdzić, że ta prosta i efektowna przystawka podbiła moje podniebienie i żołądek ;)
Przepis znalazłam w programie tv :D
100 g ciasta francuskiego
2 krążki sera camembert
konfitura wiśniowa
sałata lodowa
200 g orzechów włoskich
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy DIJON
mała cebula
Krążki sera ułożyć na cieście francuskim i starannie je owinąć (każdy osobno). Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez ok. 25 minut.
Sałatę rozerwać na kawałeczki. Dodać orzechy włoskie
Cebulę poszatkować i zeszklić. Olej, sok z cytryny musztardę i cebulę wstrząsnąć w zamkniętym słoiczku, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Polać sałatę sosem i wymieszać.
Camembert podawać z sałatą.
W następnym poście podam przepis na własnej roboty konfiturę/dżem wiśniowy. Choć będzie to przepis spóźniony, powinnam go była dodać w sezonie na wiśnie. Ale przyda się za rok ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz