wtorek, 17 maja 2016

Zupa ze szparagami i fetą

Wraz z nadejściem wiosny powoli rozpoczyna się sezon na świeże warzywa. Ja dziś skupiłam się na rabarbarze i deserze w postaci mojego ulubionego ciasta - tu przepis oraz szparagach. Do wyboru mamy białe i zielone szparagi. Osobiście raczej wybieram zielone, ponieważ są bardziej wyraziste w smaku. Białe są dla mnie za delikatne ;)
Dziś szparagi w moim domu wystąpiły w postaci prostej i pysznej wiosennej zupy. Przepis znalazłam na blogu "Kwestia Smaku". Zmieniłam tylko niektóre proporcje wg własnego uznania.




15-18 sztuk zielonych szparagów
0,5 kg ziemniaków
łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego
łyżeczka kurkumy
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
ser feta





W garnku na maśle i oleju podsmażamy 3-4 minuty pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodajemy obrany i przepołowiony czosnek, mieszamy i smażymy 2 minutki.

Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów - same łamią się we właściwym miejscu. Łodygi opłukujemy i kroimy w plasterki wedle uznania (moje plasterki miały ok. 1 cm), natomiast główki pozostawiamy w całości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szparagi i koperek. Gotujemy na małym ogniu kilka minut.


Śmietanę wykładamy do miski i dodajemy stopniowo kilka łyżek wywaru zupy ciągle mieszając. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i mieszamy. 

Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem i fetą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz