piątek, 23 grudnia 2016

Piernik "Last Minute"

Jeśli ktoś jeszcze nie zdążył upiec piernika, ten przepis jest dla niego ;)

100 g margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
200 g mąki
200 g cukru
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztapiamy w ronelku, dodajemy kakao, przyprawę do piernika i miód. Mieszając rozpuszczamy składniki na gładką masę. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.


Resztę suchych składników mieszamy w misce, wlewamy masę z rondelka i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wlewamy do formy o wymiarach 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach C.


Ostudzone ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi - ja tego nie robię ze względu na upodobania moich dzieci ;)

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej
50 g masła

W garnuszku rozpuszczamy masło i połamaną na kosteczki czekoladę cały czas mieszając. Polewamy piernik i dekorujemy wg uznania.

WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz