środa, 30 maja 2012

Imbirowe ciasto z rabarbarem

Przepis ten znalazłam przekopujac internet w poszukiwaniu nowego przepisu na ciasto z rabarbarem :) Ciasto smakuje rewelacyjnie, a wykonanie jest bardzo proste i nie ma opcji, żeby wyszedł zakalec ;)
Ilość ciasta na tortownice o średnicy 24 cm.

270 g maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
300 g miękkiej margaryny
240 g cukru
1,5 łyżki świeżo startego imbiru
4 roztrzepane jaja
ok. 400 - 500 g rabarbaru




Make przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę. Do tego dodać margarynę w kawałkach, wsypać cukier, imbir i jaja. Wszystko zmiksować na gładka masę.
Formę natłuścić i wylać ciasto.
Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki i poukładać na wierzchu ciasta.




Kruszonka: 
50 g masła lub margaryny
2 łyżeczki imbiru
50 g cukru
100 g maki


Tłuszcz roztopić. Dodać imbir i cukier - wymieszać. Dodać po chwili make i dokładnie wymieszać. Posypać kruszonka wierzch ciasta.

Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach C.


Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/

2 komentarze:

  1. Jerunie :) szalejesz z tymi ciastami :P rodzinka ma się z Tobą dobrze,za dobrze :P

    OdpowiedzUsuń