środa, 22 sierpnia 2012

Chleb z ziarnami +pasta z wędzonego pstrąga

Jako, że mieszkam na wsi, aby kupić chleb trzeba wstać o morderczej godzinie - 5 rano! ;) Tak się składa, że nigdy nie jestem tą osobą, która ten chleb kupuje. Ostatnio domownik, który zwykle to robi wyjechał na wakacje ( mieszkanie na parterze należy do starszego pokolenia ;) ), więc postanowiłam, że najprościej będzie samemu upiec chleb, który zresztą bardzo szybko się rozchodzi :) Nawet mój syn, który nie lubi jadać chleba, mój wypiek zajada chętnie :)
A pasta powstała z braku laku do wykorzystania wędzonego pstrąga. Jednak z moim chlebkiem było to połączenie idealne.

CHLEB - na 2 keksówki:
100 g drożdży
kg mąki pszennej typ 650
4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukry
3 łyżeczki soli
1/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrąb pszennych
po garści ziaren słonecznika oraz pestek dyni



Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Drożdże wkruszyć do miski i rozetrzeć z cukrem. Dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę składników i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do foremek wysmarownych margaryną i wysypanych płatkami owsianymi.
Piec 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przez 50-60 minut przy zamkniętym piekarniku.

PASTA:
125 g wędzonego pstrąga
50 g serka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
łyżka chrzanu
świeży koperek
pieprz



Wszystkie składniki łączymy i miksujemy blenderem. Przekładamy do miseczki, nakrywamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.








Źródło: Pasta - Nigella Ekspresowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz