poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Placuszki z borówkami amerykańskimi

Sezon na borówki w pełni, a w ciepły letni poranek idealne śniadanie dla mnie to takie, do którego wykorzystuje owoce sezonowe :) Tym razem przygotowałam placuszki z borówkami, uwielbiane przez wszystkich bez względu na wiek. A jak ciepło, miło, przyjemnie i dzień wolny od pracy to śniadanie najlepiej nam smakuje na tarasie ;) Trzeba wykorzystać piekna pogodę i naładować akumulatory  przed nadejściem jesieni :)


szklanka maki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
szklanka mleka lub 1/2 szklanki jogurtu/maślanki
2 łyżki oleju
ok. 50 g borówek



Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt – ja użyłam greckiego, cukier puder oraz olej i mieszamy. Dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Gdyby było za gęste można dolać odrobinę mleka.
Borówki najlepiej układać bezpośrednio na smażace się placuszki.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Można je zajadać posypane cukrem pudrem lub innym ulubionym dodatkiem do placuszków :)


6 komentarzy:

  1. Dopiero niedawno odkryłam jakie dobre są borówki:) Placuszki na pewno pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placki na śniadanie :) świetne też na zimno :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy usmazone placki mozna zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, ale biorąc pod uwagę skład, myślę, że jest to możliwe ;)

      Usuń