środa, 25 września 2013

Cukinie nadziewane mięsem

Nigdy nie przepadałam za cukinią. Może wynika to z tego, że próbowałam jej 3 razy w życiu, gdy była już baaardzo duża - w leczu i jako kotleciki, których przepis prezentowałam już na blogu. Kotleciki były dla mnie do przełknięcia tylko z sosem czosnkowym, który zabijał troszkę smak samej cukinii. Za to w leczu, cukinia jest dla mnie nie do przełknięcia.
Jednak u mnie w ogródku zawsze jest mnóstwo cukinii i trzeba coś z nią zrobić. Usłyszałam, że cukinia jest bardzo smaczna nadziewana, lecz gdy jest wielkości ogórka szklarniowego.
Zerwałam, więc kilka cukinii zanim przerosły i nadziałam mięsem mielonym wołowym i... zakochałam się. Było wyśmienite! :)

3 cukinie ze skórką
szklanka kuskusu
500 g mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
cebula
jajko
2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja używam przecieru własnej roboty z pomidorów polnych)
po łyżce posiekanej natki pietruszki, lubczyku i tymianku
sól, pieprz
płatki chilli
200 ml śmietany 30%
pomidorki koktajlowe
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu



Cukinie przekroić na pół wzdłuż, łyżeczką wydrążyć środek i posolić.
Zeszklić posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dołożyć mięso, przyprawy i smażyć. Dołożyć koncentrat, zasmażyć.
Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy wymieszać z przestudzonym mięsem, jajkiem i ziołami.
Środki cukinii napełnić farszem. Ustawić w żaroodpornym naczyniu, naokoło ułożyć pomidorki koktajlowe i zalać śmietaną. Zapiekać ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu sos pomidorowy z pomidorkami przelać do wysokiego naczynia i zblendować.
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Cukinie podawać polaną sosem pomidorowym i czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz