Kruszonka:
100 g margaryny
100 g cukru
200 g mąki
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Studzimy.
Ciasto na tortownicę o średnicy 25 cm:
225 g margaryny
225 g cukru pudru
4 jajka
285 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękką margarynę ucieramy, dodajemy cukier puder nadal ucierając. Nie przerywając ucierania dodajemy pojedynczo jajka. Na koniec oddajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto - dość gęste, przekładamy na tortownicę wysmarowaną masłem. Na cieście układamy truskawki w ilości indywidualnie dobranej. Posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 65-70 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Truskawki, kruszonka i jestem w niebie;)
OdpowiedzUsuńO, tak - trzeba wcinać truskawki, póki są! :D Super ciacho, uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuń