sobota, 30 listopada 2013

Przyjęcie - przystawki - roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Przepis jest naprawdę rewelacyjny! Prosty, szybki i smaczny :)
Jest to przepis z kuchni Lidla napisany przez Pascala, a dokładnie z serii "Przekąski sylwestrowe Pascala." Na Sylwestra go nie wykorzystałam ale wypróbowałam na urodzinach, z tym że podwoiłam ilość składników. Poszły wszystkie roladki ;)

Menu party! Imprezowe przekąski

2 opakowania ciasta francuskiego
200 g łososia wędzonego
2 jajka
4 łyżki sezamu ( ja użyłam płatków migdałowych, które zmiażdżyłam w moździerzu)
pieprz, sól
koperek do dekoracji

Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Doprawiamy łososia pieprzem i rolujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy.
Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto migdałami. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 15 minut.


Po upieczeniu wykładamy na talerz i przystrajamy koperkiem.

1 komentarz:

  1. No ja bardzo często robię, ale po prostu z serem żółtym, kurczakiem i keczupem. Z łososiem jeszcze nigdy nie robiłam. Dziękuje za wpis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń