wtorek, 3 grudnia 2013

Przyjęcie - przystawki - panierowana mozzarella z suszonymi pomidorami

Przepis prosty ale czasochłonny. Z braku czasu zdjęcia są jakie są. Nie zdążyłam niestety wykonać jednego punktu z przepisu, co skutkowało nie ozdobieniem mozzarelli ;)

Przepis z serii " Przekąski sylwestrowe Pascala".

Jeśli chodzi o smak mozzarelli - jest bardziej wyrazista.

Menu party! Imprezowe przekąski 

100 g mąki przennej
100 g grysiku kukurydzianego
2 jajka
300 ml wody
70 g bułki tartej
500 g mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek (ja używam niezmiennie oleju rzepakowego)
pieprz, sól
80 g suszonych pomidorów
listki pietruszki do dekoracji

Mąkę mieszamy z grysikiem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz - miksujemy. W mące robimy dołek i dodajemy jajko oraz wodę. Całość mieszamy.


Pomidory miksujemy z dodatkiem oliwy z oliwek.

Na patelni rozgrzewamy olej i chwilkę frytujemy listki pietruszki pod przykryciem. Wyjmujemy na papierowy ręcznik i lekko solimy (z braku czasu pominęłam ten punkt).


Mozzarelle kroimy w pół plasterki, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej i chwilę podsmażamy na patelni. Układamy mozzarellę na talerzu i na wierzchu każdego kawałka dodajemy sos z pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz