Przepis prosty ale czasochłonny. Z braku czasu zdjęcia są jakie są. Nie zdążyłam niestety wykonać jednego punktu z przepisu, co skutkowało nie ozdobieniem mozzarelli ;)
Przepis z serii " Przekąski sylwestrowe Pascala".
Jeśli chodzi o smak mozzarelli - jest bardziej wyrazista.
100 g mąki przennej
100 g grysiku kukurydzianego
2 jajka
300 ml wody
70 g bułki tartej
500 g mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek (ja używam niezmiennie oleju rzepakowego)
pieprz, sól
80 g suszonych pomidorów
listki pietruszki do dekoracji
Mąkę mieszamy z grysikiem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz - miksujemy. W mące robimy dołek i dodajemy jajko oraz wodę. Całość mieszamy.
Pomidory miksujemy z dodatkiem oliwy z oliwek.
Na patelni rozgrzewamy olej i chwilkę frytujemy listki pietruszki pod przykryciem. Wyjmujemy na papierowy ręcznik i lekko solimy (z braku czasu pominęłam ten punkt).
Mozzarelle kroimy w pół plasterki, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej i chwilę podsmażamy na patelni. Układamy mozzarellę na talerzu i na wierzchu każdego kawałka dodajemy sos z pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz