Idealna na długie, zimowe wieczory jak i na poprawę koncentracji podczas nauki do egzaminów :)
Przepis jest raczej niestandardowy, ponieważ czekoladę przygotowałam przed chwilką instynktownie ;)
Czekolada wychodzi bardzo gęsta, także dobrze mieć w pobliżu szklankę z wodą.
200 ml mleka
tabliczka gorzkiej czekolady
laska wanilii
kilka płatków chilli
bita śmietana
laska cynamonu (nie koniecznie)
Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki. Rozpuszczając czekoladę należy ją często mieszać, żeby się nie przypaliła.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy nasionka, które od razu dodajemy do czekolady.
Wrzucamy kilka płatków chilli ale naprawdę nie wiele, chyba że lubimy ekstremalnie ostre smaki ;)
Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy startym cynamonem (którego, tak nawiasem mówiąc, nie widać na moim zdjęciu, ponieważ jest zbyt subtelny ;) ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz