wtorek, 24 grudnia 2013

Makówka

Obiecany, wczorajszy post ;)

300 g maku
1,5 l mleka +  0,5 l mleka do moczenia chałki
300 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
200 g płatków migdałowych
100 g całych migdałów
chałka

Mak  parzymy i mielimy 2 razy. Następnie gotujemy w 1,5 l mleka około godziny mieszając co kilka minut. Mak będzie chłonął mleko i gęstniał. Można dolewać mleka jeśli mak będzie za gęsty - musi być dobrze  nasiąknięty mlekiem.

Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Dodajemy wszystkie bakalie i jeszcze chwilę gotujemy, ciągle mieszając.

Mleko podgrzewamy, wlewamy do głębokiego  talerza. Dodajemy łyżkę miodu.
Chałkę kroimy w plastry i moczymy w mleku.

Układamy w misce warstwę chałki i przekładamy warstwą maku. Znów warstwa chałki i przekładamy warstwą maku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz