Obiecany, wczorajszy post ;)
300 g maku
1,5 l mleka + 0,5 l mleka do moczenia chałki
300 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
200 g płatków migdałowych
100 g całych migdałów
chałka
Mak parzymy i mielimy 2 razy. Następnie gotujemy w 1,5 l mleka około godziny mieszając co kilka minut. Mak będzie chłonął mleko i gęstniał. Można dolewać mleka jeśli mak będzie za gęsty - musi być dobrze nasiąknięty mlekiem.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Dodajemy wszystkie bakalie i jeszcze chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
Mleko podgrzewamy, wlewamy do głębokiego talerza. Dodajemy łyżkę miodu.
Chałkę kroimy w plastry i moczymy w mleku.
Układamy w misce warstwę chałki i przekładamy warstwą maku. Znów warstwa chałki i przekładamy warstwą maku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz