Jeśli ktoś w tym roku zapomniał upiec piernik tradycyjny nic straconego, nadal możemy mieć piernik na Święta ;)
Ciasto, na które podaje przepis jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Jak dla mnie, nadal smakuje tak dobrze jak tradycyjny piernik.
125 g margaryny
2 jajka
100 g cukru
250 ml mleka
420 g mąki
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
przyprawa do piernika
2 słoiki powideł śliwkowych
Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
Cały czas miksując margarynę dodajemy na przemian suche składniki i mleko.
Na koniec dodajemy 1 słoik powideł.
Pieczemy w keksówce w 180 stopniach C 45-60 minut - sprawdzamy patyczkiem do szaszłyka, czy ciasto jest suche w środku.
Wystudzone ciasto przecinamy na 3 części (ja robię to nitką) i smarujemy powidłami śliwkowymi.
Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową i układamy np. orzechy włoskie dla ozdoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz