Składniki na ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao .
Formę o wymiarach : 23 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut.
Formę o wymiarach : 23 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
250 g wiórek kokosowych
1 cukier wanilinowy
1 kostka masła
Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową. Wyrównać powierzchnię.
Polewa:Rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodać około 40g masła. Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień.
*Źródło: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz