środa, 23 listopada 2011

Ciasto Bounty

Wizualnie ciasto super, smakowo nie dla każdego. Myślę, że dlatego, iż w kremie jest naprawdę duuużo kokosu. Mój maż  za nim nie przepada właśnie przez ilość kokosu ;) Plusem ciasta jest to, że jest bardzo słodkie, więc niewielka ilość zaspokaja "głód słodyczowy" ;)


Składniki na ciasto:
 
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao .
Formę o wymiarach : 23 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut. 
 
Składniki na krem:

3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
250 g wiórek kokosowych
1 cukier wanilinowy
1 kostka masła 

Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową. Wyrównać powierzchnię.
 
Polewa:Rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodać około 40g masła. Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz