550 g maki przennej
300 g miodu
100 g cukru pudru
120 g masła
jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Masło rozpuścić i wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto na posypanej maka stolnicy lub blacie. Wałkować na grubość 2-3 mm posypujac blat i wałek maka, by ciasto nie przywierało. Wycinać pierniczki. Jeżeli planujemy powiesić pierniczki na choince należy zrobić dziurki wykałaczka przed pieczeniem. Piec na wyłożonej papierem d pieczenia blasze przez 8-10 minut w 180 stopniach C.
Ja piekę na termoobiegu i wkładam do piekarnika jednocześnie 2 blachy z piernikami.
Na ozdabianie pierników lukrem przyjdzie czas tuż przed świętami.
Jest to świetne zajęcie dla maluchów i wprowadza świateczna atmosferę :)
17.12.2011
Oto ozdobione pierniczki na choinkę :)
Do ozdabiania pierniczków użyliśmy pisaków cukrowych, posypki i lukru.
Lukier:
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki goracej wody
Cukier z woda wymieszać podgrzewajac na małym ogniu. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dodać wody, jeśli za rzadki - dodać cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz