wtorek, 15 listopada 2011

Pierniki świateczne

Przepis jest na ok. 100 sztuk pierniczków. Ilość zależy od kształtów i wielkości foremek, którymi wycinamy pierniczki. W tym roku upiekłam je wcześniej niż zwykle, zazwyczaj robię to miesiac wcześniej - pierniczki musza mieć czas, aby skruszeć. Jeśli ktoś się zagapi można zrobić je w najgorszym wypadku tydzień wcześniej i lepiej w tedy użyć sztucznego miodu, gdyż w tedy pierniczki szybciej kruszeja ;)


550 g maki przennej
300 g miodu
100 g cukru pudru
120 g masła
jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao

Masło rozpuścić i wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto na posypanej maka stolnicy lub blacie. Wałkować na grubość 2-3 mm posypujac blat i wałek maka, by ciasto nie przywierało. Wycinać pierniczki. Jeżeli planujemy powiesić pierniczki na choince należy zrobić dziurki wykałaczka przed pieczeniem. Piec na wyłożonej papierem d pieczenia blasze przez 8-10 minut w 180 stopniach C.
Ja piekę na termoobiegu i wkładam do piekarnika jednocześnie 2 blachy z piernikami.

Na ozdabianie pierników lukrem przyjdzie czas tuż przed świętami.
Jest to świetne zajęcie dla maluchów i wprowadza świateczna atmosferę :)


17.12.2011

Oto ozdobione pierniczki na choinkę :)


Do ozdabiania pierniczków użyliśmy pisaków cukrowych, posypki i lukru.

Lukier:
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki goracej wody

Cukier z woda wymieszać podgrzewajac na małym ogniu. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dodać wody, jeśli za rzadki - dodać cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz