piątek, 4 listopada 2011

Ciasto z rabarbarem

Co prawda już po sezonie rabarbarowym ale w niektórych sklepach udaje się jeszcze dostać rabarbar :) Moja pierwsza próba nie wyszła do końca jak należy, ponieważ zbyt cienko pokroiłam rabarbar i został on ukryty pod gruba warstwa cukru pudru :)



250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar (można wykorzystać równie dobrze jabłka, śliwki oraz inne owoce)

Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce.  Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem.

Wersja ze śliwkami:



*Źródło:  http://wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz