środa, 2 listopada 2011

Pomarańczowe mufiny śniadaniowe

Składniki na ok. 12 sztuk, zależy od wielkości foremek. Najlepiej smakuja na ciepło z miodem lub dżemem.



75 g masła
250 g maki
25 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
100 ml soku z pomarańczy
100 ml mleka
1 jajko
 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Rozpuścić i ostudzić masło. Wymieszać makę, migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otarta z pomarańczy. W osobnym naczyniu wymieszać sok i mleko, wbić jajka, następnie dodać masło. Płynne składniki dodawać do suchych, delikatnie mieszajac widelcem. Ciasto będzie grudkowate i takie ma być: wszystko ma być ledwo wymieszane. Piec ok. 20 minut.



 * Źródło: Nigella Gryzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz