7 łyżek mleka
6 łyżek oleju
jajko
40 dag maki
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego - prawdziwy cukier waniliowy można dostać w supermarkecie "Piotr i Paweł", opakowanie kosztuje ok.2,50zł
1/2 opakowania suszonych drożdży
szczypta soli
marmolada lub morele w syropie
Ser zmiksować z mlekiem, olejem, dwoma rodzajami cukru, sola. Do masy przesiać makę. Dodać drożdże, jajko i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek na posypanej maka stolnicy. Pokroić w kwadraty o boku 12 cm. W każdym naciać boki po przekatnej. Zwinać do środka boki i lekko docisnać palcem. Na środku położyć po łyżce marmolady lub odsaczonej z zalewy moreli.
Piec w 190 stopniach C przez ok. 15-20 minut, aż nabiora złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz