piątek, 18 maja 2012

Biały puch

Kolejny z przepisów znaleziony w "Tele Tydzień" ;) Ciasto wypróbowane przeze mnie na potrzeby akcji:

 

200 g biszkoptów języczków
6 łyżek żelatyny
250g mascarpone
80g cukru
400g kwaśnej śmietany - ja użyłam jogurtu greckiego
kilka kropel olejku zapachowego - ja dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
ewentualnie drobne owoce do dekoracji - ja użyłam bitej śmietany z wiórkami czekolady




Mascarpone wymieszać z cukrem. Odlać 5 łyżek śmietany lub jogurtu, a resztę dodać do mascarpone. Zmiksować na puszysta masę. Wkropić olejek lub dodać cukier waniliowy i miksować. Rozpuszczona żelatynę wymieszać z odlanym jogurtem. Dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masa (nie koniecznie, to mój dodatek, ponieważ uznałam, że bez tego będzie zbyt mało wyraziste ;) ). Dno i boki tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożyć biszkoptami - na boki biszkopty przekroić na pół. Rozłożyć masę, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Przed podaniem udekorować owocami lub jak ja - bita śmietana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz