środa, 9 maja 2012

Czekolada do picia


Zawsze uwielbiałam czekoladę do picia. Zarówno na goraco jak i mrożona. Niestety, nie wszędzie można dostać dobra czekoladę do picia – w jednym miejscu zaserwowano mi wręcz kakao pod nazwa i cena czekolady! Od tego momentu, moim ulubionym miejscem była Pijalnia Czekolady E. Wedel :) Jedynym mankamentem jest to, że chodziłam tam mieszkajac w Krakowie, a teraz mieszkam 200 km dalej, na wsi, gdzie nie ma w pobliżu takiego miejsca ;) Postanowiłam więc, że będę serwować taka przyjemność sobie i mojej rodzinie w domu :) Na razie wypróbowałam wersję na goraco bez dodatków oraz mrożona.

Goraca czekolada (na 2 filiżanki o wielkości 200 ml):

350 ml mleka
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
bita śmietana do dekoracji


Mleko podgrzewamy w rondelku. Wrzucamy połamane czekolady i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut ciagle mieszajac, żeby nie przypalić czekolady. Przelewamy czekoladę do filiżanek i dekorujemy bita śmietana.
Co do bitej śmietany jest kilka możliwości. Można kupić gotowa śmietanę w spreyu lub Śnieżke + 200 ml mleka lub Śmietan – fix + 200 ml śmietanki 30% / 36%. Ja najczęściej ubijam Śnieżkę na mleku i dodaje do tego Śmietan – fix, ponieważ w tedy śmietana jest ekstra sztywna ;)


Mrożona czekolada (na 2 szklanki o pojemności ok. 300 ml):

500 ml mleka
1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 gałki lodów waniliowych, śmietankowych lub wiśniowych
bita śmietana do dekoracji

Czekoladę przygotowuje się w ten sam sposób co na goraca czekoladę. Potem należy ja ostudzić. Do szklanek daję po gałce lodów, zalewam ostudzona czekolada i dekoruję bita śmietana.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz