Ciasto:
100 g maki
jajko
szczypta soli
łyżka oleju
Zagnieść ciasto z podanych składników. Ciasto należy rozwałkowywać na dosyć cienkie placki i wykrawać kółka.
Nadzienie:
garść szpinaku
1/3 kostki sera feta
sól, pieprz
zabek czosnku
mała cebulka
masło do smażenia
Szpinak pokroić i podsmażyć razem z cebulka na patelni na maśle. Wymieszać z pokrojona feta, przyprawić do smaku oraz dodać przeciśnięty przez praskę zabek czosnku.
Farsz nakładać na środek wykrojonych krażków. Zalepić.
Wrzucać partiami na gotujaca się, osolona wodę. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować ok. 6-8 minut.
Można podawać z wędzonym łososiem.
Jako amatorka pierogów ,muszę wypróbować w wersji ze szpinakiem :) wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń